A karácsony némileg faszább alternatívái.

Közeleg a karácsony. Mindenkit megbasz a vizsgaidőszak, erre jön a családtagoknak és ismerősöknek való vásárlás, ajándékozgatás, a szokásos protokollszerű ünnep, melyhez nem mindenkinek van kedve. Érthetően sok embernek ki van a fasza vele, de van erre megoldás. Írtam már erről egy rövidet még úgy két éve. Annak az írásnak a lényege nagyjából az volt, hogy ne punculj, húzz el szórakozni és ne hagyd a környezetednek, hogy mentálisan lehúzzon. Mivel nem vagyok az a típus, aki ilyenkor otthon a kabarét nézi, aztán beül éjféli misére a káposztaszagú öregasszonyok búráját figyelni miközben magához beszél, mindig találok valami módszert, amivel akkor is fel tudom magam vidítani, ha éppenséggel nincs kedvem a hagyományos módon ünnepelni a Jézuska szülinapját (ami a Biblia alapján egyébként is tavasszal lehetett, true story – nem mintha bárkit is érdekelne).

Szóval már a vattaszakállú, kínai-villogós-sapkás télapók, maró szél, életveszélyesen csúszós jég, vakító hó és a szinte már üszkösödő végtagok se hozzák a meghitt karácsonyi hangulatot? Mondhatnám, hogy baszd meg, ha nem látod a pozitívumokat, de ajánlok inkább egy fasza alternatívát: ünnepeld a Saturnaliát. Az ókori rómaiak ünnepe volt, eredetileg december 17.-én kezdődött és 3 napig tartott, de annyira tutiságos volt, hogy egyes császárok meg-megtoldották, míg végül december 25. lett a végső dátum. Szaturnusz isten tiszteletére minden évben összegyűlt rabszolga és uralkodó egyaránt, hogy több mint egy hétig együtt piáljanak, kajáljanak és dugjanak ameddig látnak. Szerintem nem hangzik olyan rosszul. Igazából ez a karácsony legközelebbi elődje, szóval akár mondhatjuk azt is, amit a kőkemény zenesznobok mondanak kedvenc stílusirányzataik megvitatásánál: az eredeti volt a legjobb, az újabbak csak gyenge próbálkozások, silány eredménnyel.

Egy másik érdekesség, azaz ürügy az ivásra a téli napforduló. Ez az a nap, amikor Földünk forgástengelye egy adott évben a legjobban hajlik el a Nap sugaraitól és december 21.-re esik, szóval pont e bejegyzés megírásának napjára. Ez miért érdekes? Igazából nem az, de egy évben csak egyszer van, szóval miért ne csináljunk egy bulit ennek alkalmából is? Ok, talán annyi említésreméltó benne, hogy ez az év leghosszabb éjszakája és kurvasötét van mindenhol már délután, de a látásunk úgyis degradálva lesz estére, szóval ez nem okoz különösebb gondot. Egyébként a Föld forgástengelye kb. 41000 évente változik, úgyhogy ez az “ünnep” még a Saturnaliánál is elitebb, a korát tekintve.

Csináljátok a mézespáleszt, halmozzátok fel az Unicumot, Jägert és pelkót, mert hamarosan igény lesz rá. Amint felkelek a géptől, első dolgom az lesz, hogy összegyűjtsek pár embert, akivel közösen harcolunk a hideg ellen töménytelen mennyiségű pia segítségével. Hogy utána mi lesz? Kiderül, miután megittunk ezt-azt…

Reklámok

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.