Az instant-üzenetküldő programok nem valók mindenkinek, az internet szintúgy.

Az imént zajlott le egy rövid párbeszéd egy haverral MSN-en (én vagyok a piros):

Itt a szóban forgó link. Igen, ezt is lehet kattintással nyitni, méghozzá új ablakban fog megnyílni. A biztonság kedvéért azért bemásolom a cikket:

Egy féreg miatt nem lehet hivatkozásokat küldeni a Messengerben

A Windows Live Messenger 2009 felhasználói egy furcsaságot tapasztalhatnak a hétvége óta: nem tudnak olyan üzenetet küldeni ismerőseiknek, amely valamilyen webhelyre vonatkozó hivatkozást tartalmazott. Ez nem hiba, a Microsoft szakemberei így próbálják meggátolni egy féreg terjedését – ez az átmeneti állapot addig tart, amíg a kártékony alkalmazás terjedése meg nem szűnik.

A féreg az ismerőseinknek egy fertőzött weboldalra mutatkozó hivatkozást küld, ők természetesen azt hiszik, hogy az üzenetet mi küldtük, így gyanútlanul rákattintanak. Ezzel természetesen a saját gépükre is telepítik a kártevőt, amely ezután az ő ismerőseiknek is üzenetet küld és így tovább.

Érdemes megjegyezni, hogy a csevegő-alkalmazás legfrissebb változata, a Windows Live Messenger 2011 nem érintett a problémával, így elég arra frissítenünk. Így nem kell megvárni, amíg a féreg nem terjed tovább és a Microsoft visszakapcsolja a hivatkozások küldésének lehetőségét.

A probléma engem nem érint, mert ahogy a párbeszédben is mondtam, nem szoktam a Picipuha ótvarfos, memóriazabáló, megbízhatatlan, ocsmány programját futtatni a gépemen. Amikor a screenshot készült épp Digsby futott, de általában Pidgin megy, kivéve amikor felmerül valami olyan hiba, amit lusta vagyok megjavítani (pl. most is). Mindkettő ingyenes, többet tud és kevésbé szar mint a Windows Live Messenger. Kevésbé giccsesek megragadóak vizuálisan, de üzenetküldésre valók, nem dísznek, úgyhogy baszd meg magad ha nem az egyszerűbb kinézetet preferálod. A másik ok amiért nem érdekelnek az efféle vírusok: blokkolom az illetőt, ha gyanús linkeket küldözget. Meg úgy általában mindenkit, aki faszságokkal bombáz naphosszat. Facebookon ugyanez a helyzet: ha hülyeségeket irkálsz vagy hülye linkeket küldözgetsz nekem, valószínű, hogy elég hamar hide-olva, rosszabb esetben blokkolva leszel, nem tudom miért nem csinálja mindenki ugyanezt. Visszatérve az eredeti témához, eleve miért nem telepítesz egy vírusirtót és/vagy tűzfalat?

Ennyit az ingyenreklámról, jöjjön egy kis gyűlölködés. Nem értem miért jogosultak internethasználatra olyan emberek, akik ismerőseiktől egy spontán küldött “lol hey nézdmár tök viccesen nézel ki a képen xD” jellegű üzenettel ellátott, valami ehhez hasonló linkre kattintanak:

http://www.ingyen-poresz-xxx-durva-vegbel-behatolas-animal-gerontofil.nemvirus.jpg.org.hu.com/

Nagy rajongója vagyok a természetes szelekciónak, ami valamiképp működik a világhálón is. Ha forró sütőlapra teszed a tenyered, megégeted magad. Ha hülyeségekre kattintasz, elbaszódik a számítógéped. Addig meg így, míg meg nem tanulod hogyan kell az ilyesmit elkerülni. Szerintem ez teljesen korrekt. Hogy most épp milyen lépéssel próbálták mégalacsonyabbra tenni a lécet, ezzel mégtöbb retardált számára “felhasználóbarátabbá” téve az internetet, különösebben nem érdekel, csak furdal a gondolat: ha kapsz egy linket valakitől, amit ígyis-úgyis megnyitnál, épp az fog meggátolni, hogy közbe kell iktatnod egy copy-paste lépést is? Gratulálok Picipuha, faszt se csináltatok.

Nem kapcsolódik a témához, de említettem a Facebookot is. Pár napja feltettem egy szép kis képet, amire pár ember meglehetősen indulatosan reagált. Mosolyt csal az arcomra az ilyesmi, mert emlékeztet rá, hogy az internet még mindig a végtelen komolyság világa. Szerintem nem lesz nagy baj, ha ide is felrakom.

Egyébként terjeszthetnétek ezt a blogot az ostoba kódnyelves statusok meg farmville szarságok helyett, sokkal jobb lenne mindenkinek. Nem muszáj, de ismerőseid bizonyára sokkal több örömüket lelik majd ebben, mint az új virtuális disznóóladban, ami épp ganézásra szorul.

Reklámok

4 hozzászólás to “Az instant-üzenetküldő programok nem valók mindenkinek, az internet szintúgy.”

  1. Ez a kérdés felvetődött már bennem is egy éve, hogy melyik asperger-kóros (joggal utálom őket) kattint egy olyan linkre, ami youtube.jpg címként van elkeresztelve. És miért Picipuha a Windows Live Messenger? Na nem mintha én lennék az WLM “védőlovagja”, csak érdekel a névválasztás.

  2. Mindent értek.

  3. AngelRipper Says:

    Hasznos volt ez a cikk, mert letöltöttem a digsby-t és a pidgin-t is, és valóban sokkal jobbak, mint a fostos messenger.
    Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s