Gyűlölöd magad? Légy Straight Edge!

Egy magamfajta hedonista faszagyerek nem sok értelmet vélhet felfedezni a straight edge életmódban. Aki nem hallott volna róla, az “SxE” egy a 80-as évek hardcore punk mozgalma részének, vagy inkább alfajának tekinthető. A Minor Threat énekese, Ian MacKaye népszerűsítette saját, lázadó életvitelével, melyet a Straight Edge című számban foglalt össze. Ezen életstílus alapvető “szabályai” a drogoktól (alkohol és dohány beleértve) és futó kapcsolatoktól, összevissza kúrástól való önmegtartóztatás. Én már ennyi alapján is meg tudom mondani, hogy nem nekem való dolog ez, de várj, van itt, ami fölbasz.

Ha egy embert a saját, személyes meggyőződése bír rá arra a döntésre, hogy ne igyon, ne dohányozzon, ne feküdjön le fűvel-fával, velem teljesen rendben van. Mindenki maga dönt, hogy hogyan, vagy hogyan nem bassza magát tönkre és tiszteletben tartom az emberek döntéseit, amíg nem forszírozzák rám azokat. Nade: itt nem individuumokról van szó, hanem egy egész szubkultúráról. Egy klikk, amely egy gyorsan népszerűsödő zenei hullámmal együtt fejlődött és alakult azzá, ami ma: “lázadó” fiatalok, akik az önmegtartóztatást protezsálják. Még húsz éve talán jelentett valamit a mozgalom, ma már csak a valahova-tartozni-vágyók hirdetik büszkén, keménykedve az absztinenciát, míg a természetes élvezetekbe merülés iránti vágyat megvetendőnek tekintik. Nem mintha nem ítélném el és tartanám körülbelül egyenlő mértékben faszságnak az összes klikket, de a straight edge mentalitás már szinte röhejes.

Gondolom mindenkinek elég egyértelmű, hogy engem a személyes ellenszenv taszít ennyire a straight edge életmódtól, hisz nekem is vannak/voltak (az imént említett dogmáktól nagymértékben eltérő) döntéseim életemmel kapcsolatban. Bizonyos emberek szerint lehet, hogy ezen döntések nemigazán példaértékűek, inkább önpusztítóak, bár szerintem mégis jobban csinálom az élet dolgot, mint a sok tapasztalatlan kisbuzi, aki tizenötévesen kitalálja, hogy ő bizony SxE keménygyerek lesz és lerakja a cigit meg a piát, amit egészen komolyan fogyasztott úgy kb. három hétig össz-vissz. Az efféle “vagánykodás” főleg a fiataloknak vonzó, hisz a HC szubkultúra nem a negyvenéveseké – de mi értelme kikiáltani az általános absztinenciát mint életvitelt, ha hivatalosan még boltban se kaphatnál cigit meg piát? Olyan, mintha azt mondanád, hogy eleged volt a futó kapcsolatokból, pedig pisilésen kívül nem használtad semmire sem azt a csoffadt, túrós kis pömpöllőd. Szintén jobban csinálom az élet dolgot mint bárki, aki magát erkölcsileg felsőbbrendűnek hiszi csupán azért, mert nem piál/szív. Az ilyeneknél egy zöldmoszat is erkölcsileg magasabban van.

Sokszor hallottam ismerősöktől, hogy ők straight edge-ek. Ilyenkor megkérdem, hogy miafaszért, erre pedig többnyire annyi a válasz, hogy “nem iszok, nem cigizek, és ezt így a legegyszerűbb meg legrövidebb elmagyarázni”, ez pedig faszság. Épp az előbb számoltam: 19 napja nem ittam alkoholt, ami pedig ki-belebaszottul sokkal több, mint aminek papíron (képernyőn) tűnik, feltéve, hogy tisztában vagy az általam egyébként rendszeresen elfogyasztott alkoholmennyiséggel. Nem önsanyargatás, vagy valami bonyolult morális badarság miatt, csak egyszerűen kitaláltam, hogy egy adott ideig így lesz jó, de egyáltalán nem tervezem örökre csinálni; viszont ha netán mégis így döntenék – mert ugye fasztudja mit hoz a jövő – azt fogom mondani, hogy “nem iszok alkoholt”. Ha lerakom a cigit, azt fogom mondani, hogy “nem dohányzom”. Ha nem kúrok kedvtelésből véletlenszerű nőket, azt fogom mondani, hogy “gyengék a szociális képességeim és nem tudok több nőt felszedni”, vagy csak annyit, hogy “begyöpösödtem”.

A straight edge nem csupán absztinencia pár egyszerű dologtól, hanem egy alapvetően ostoba hozzáállás és egy képzelt tisztaság révén elért felsőbbrendűség illúziójának kergetése – tehát hivatalosan kijelentem, hogy faszság. Ha követni akarod, csináld. Jogod van magaddal kibaszni. De mindenki másnak könyörgöm, ha egyszerűen nem iszol vagy nem dohányzol, mondd azt – de ne azt, hogy straight edge vagy!

Reklámok

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.