Aki hisz a grafológiában, tövig bekaphatja (avagy a II. szkeptikus bunkó bejegyzés).

Több mint egy éve írtam egy bejegyzést az asztrológiáról. Eddig az egyetlen (többé-kevésbé) értelmes vita e blogon ezen bejegyzés kommentárjai formájában folyt le. Még ott megígértem, hogy a grafológiát hasonló módon fogom boncolgatni, majd faszsággá nyilvánítani, úgyhogy hozzá is látok.

Tudjátok mi a grafológia? Azon kívül, hogy meghökkentő mértékben faszág, és hogy az ezoterikus barmoknak nyújt magyarázatot a számukra érthetetlen dolgokról; grafológiának nevezik azt a “tudományt”, mely a kézírás alapján próbálja meghatározni az emberek pszichológiai, szociális, egészségügyi tulajdonságait. Első ránézésre az egész tiszta logika, nem? Végülis az alapján, hogy hogyan húzok vonalat a “t”-betűre, és hány betűt írok egy tollvonással, egyértelműen meg lehet határozni, hogy programozó, tanár, vagy gyepmester a személyiségemhez leginkább illő munka. Kétségtelenül.

Elmagyarázom mi a probléma: a grafológia a kézírás minden apró jellemzőjére és mozzanatára a személyiség bizonyos tulajdonságainak egyértelmű meghatározójaként tekint. Ez olyan mintha azt állítanám, hogy a kávé kevergetésének iránya meghatározza a szexuális beállítottságod, miközben a kettőnek egyértelműen semmi köze egymáshoz. Az a minimális esély, hogy véletlen egybeesés történik mindig ott van, és ebből már rögtön lehet statisztikát csinálni ami persze mindig kurvára tudományos meg tény, de valójában az egésznek nincs tudományos alapja – nincs logikai kapocs a két dolog között. Azt még nem is említettem, hogy a grafológiának több válfaja létezik, és egy konkrét “tollvonásnak” mindenhol más jelentése van. Persze empirikus módon nem bírjuk megvizsgálni és meghatározni, hogy az egész rendszer valójában hogy működik, de ilyen tudomány mégis létezik. Csak úgy van, és aki szakértő grafológus, annak tuti igaza van. Látjátok, ezért faszarcú az, aki bármit is ad a grafológiára, vagy annak művelőire.

De mégis, miért folyamodnak ehhez az emberek? Miért van az, hogy munkaadók ezrei évekig grafológiai elemzések alapján osztottak munkahelyeket? Elárulom: egyrészt, mert gerinctelen sznobok. Ostoba és megbízhatatlan ezoterikus módszerekre hivatkoznak amikor embereket kell elutasítaniuk. Ha engem ilyesmi miatt küldene melegebb éghajlatra egy munkaadó, a frusztrációtól valószínűleg élve fonottkalácsot sütnék belőle a saját kemencéjében. Feltéve ha pék az illető, amúgy gáz volna.

Másrészt mégis, kinek van szüksége egy kézíráselemző segítségére karrierje keresésénél? Ahogy nézem elég szar a helyzet, mert elég sok “embernek” tényleg ez kell. Ugyanez vonatkozik a tenyérjósokra, sorselemzőkre, meg a többi haszontalan senkiházi szarra. Nem tudsz a saját eszed és élettapasztalatod alapján találni magadnak megfelelő környezetet és tevékenységet? Van számodra egy olyan tanácsom, ami jobb, mint amit bármelyik gerinctelen kuruzsló adhat neked: maradj otthon a pincében, élj a szüleid pénzén és ne dolgozz, ne tanulj, inkább írogass idegenek blogjára több fölháborodott hangvételű hozzászólást.

Nem kell felelősséget vállalnod a tetteidért, nem kell önmagadra és a tudásodra hagyatkoznod, mindig találhatsz valamilyen ostoba módszert amivel kimentheted magad a bonyolult döntéshozás kurvakemény útvesztőjéből. Fasznak kell döntéshozóképesség egy emberbe?! Hagyd otthon a jellemed és felelősségtudatod is, vedd be heréig a Sátán erektől duzzadó merev falloszát, és élj a minden rációtól mentes ezoterikus világodban. Engem kérlek hagyj kint. Ajtót csukd be magad után!

Reklámok

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.