Halottak napja, temetők, és egyéb haszontalan dolgok.

Nem kedvelem a temetőket. Azon kívül hogy szépek, hangulatosak, és az ott lakók nyugisak; körülbelül semmi előnyük sincs, és semmivel sem járulnak hozzá a város és a társadalom jóllétéhez, hacsak nem tartjuk produktív tevékenységnek a semmittevést.

Halottak napja alkalmával mindenki kivonul erre a nyugis placcra, hogy egy oszló hulla/bedobozolt csontváz/porhanyós ex-ember fölé hányt föld-, és/vagy kőrétegre virágokat tegyen, mécsest gyújtson, hogy ezzel kifejezze az elhunytak iránt érzett tiszteletét. Lát valaki ebben értelmet? Szerintem ostoba szokás, hagyni kell a fenébe, és helyette valami hasznosabbal foglalkozni.

Gyors történelemóra: A ma ünnepelt Halottak napja a keresztény [értsd: hazug] vallással terjedt el. Ők azért vezették be, mert szerintük a purgatóriumban ragadt lelkek mennybejutását megkönnyíti, ha Földi hozzátartozóik fohászkodnak. A modern temetőket a régebbi fajták szükségszerű lecserélése miatt vezették be: betegségeket terjesztettek, túl sok helyet foglaltak, tehát egy idő után nem nyújtottak praktikus megoldást a halottak elhelyezésére. Ez az első ipari forradalom folyamán volt, és a mai technológiai vívmányok által mégjobb lehetőségeink vannak. Mivel ma már tudjuk, hogy nincs purgatórium, és hogy a lelked helyzetétől függetlenül a tested pár évtizeden belül féregcsemegévé válik, én azt mondom ideje váltani.

De mi legyen a mostani temetők helyett, és hogy fejezzük ki tiszteletünket a számunkra fontos elhunyt személyek iránt? Elmondom: a nagy területű, haszontalan temetők helyett létrehozhatnánk egy kisebb méretű épületet, lehetne a neve mondjuk krematórium. A hamvasztás utáni egy hónapban a család kötelezően szét kell hogy szórja a hamvakat, vagy kemencébe jutnak ők is. Nem kell a sok rinyálás, a sajnálkozás, meg a gyász. Ha az illető élne még, bizonyára azt akarná, hogy tégy valami hasznosabbat. Szerintem az, hogy évente egy nap kivonulsz, virágokat veszel és mécsest gyújtasz, nem fejez ki semmit; lehet, hogy így belül egy picit jobban érzed magad, de valójában semmit sem tettél. Ha rosszkedv és gyász nélkül gondolsz az illetőre, és életed folyamán tiszteletben tartod azt, amiért ő is kiállt amíg élt, már jelent valamit. A halottak napját csak komorság övezi, és ez semmire sem jó. Számomra az ideális ünnep úgy nézne ki, hogy összeülnek a barátok, beszélgetnek, nevetnek, iszogatnak, zenét hallgatnak, sztorikat mesélnek, röviden mondva: jól érzik magukat – ahogyan az elhunyt is tenné. Egyszer mindenki meghal, jobb ha ezt elfogadod és éled az életed, mert nem fogod örökké bírni.

Reklámok

Egy hozzászólás to “Halottak napja, temetők, és egyéb haszontalan dolgok.”

  1. Hogy nevezhetsz egy vallást hazugnak? az egy dolog,hogyan képzeled el az ünnepet és minden mást,de nem kellene sértegetned másokat.
    Az interneten névtelenül irod az elvont gondolataidat,de vajon kimersze álni és az emberek szemébe mondani amit gondolsz?
    NEM! mert ahhóz már gyáva vagy

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.